Huishoudelijk afval gaat in de kliko en dit afval?
26 maart 2019
Kersen reinigen je lichaam, smullen maar!
25 juli 2024
Huishoudelijk afval gaat in de kliko en dit afval?
26 maart 2019
Kersen reinigen je lichaam, smullen maar!
25 juli 2024
Toon alles

Eetbare wilde planten

Er is een tijd geweest, nog niet zo lang geleden, dat ik dacht waarom is dat onkruid uitgevonden. Waar dient het voor. Het was in mijn ogen alleen maar vervelend en veel werk om het uit de tuin te houden.

Tot ik een boek tegen kwam van Marion de Kort met de titel “Eetbare wilde planten”. Eetbare wilde planten zijn rijk aan bio actieve stoffen. Deze leveren vitaminen en mineralen en ondersteunen ons immuunsysteem. Daarom zijn ze een geweldige aanvulling op onze gekweekte groenten. Want door het telen en verbeteren van onze groenten, lijken deze totaal niet meer op de oorspronkelijke plant. Bij het telen wordt vooral aandacht besteed aan hoe het er uit ziet. Rechte komkommers, rechte mooie oranje wortelen, ronde tomaten met een diepe kleur enz. Of de groenten nog voldoende vitaminen en mineralen bevatten is niet zo belangrijk. Tegenwoordig zitten er nog zeer weinig vitaminen en mineralen in onze groenten. Door de manier van telen is het behoorlijk verarmt. 

Een ander verhaal is het onkruid. Dat wordt niet geteeld en verbeterd, zodat het er mooi uitziet. Het is zoals het is. Het groeit met een zekere kracht door in alle omstandigheden. We trekken het uit de grond en gooien het in het groenafval. Even later is het weer aanwezig. Wat een kracht.

En deze kracht kunnen wij gebruiken voor onze verzwakte groenten. Vooral nu in het voorjaar, als het weer allemaal boven de grond komt.

Het voorjaar is begonnen, tijd voor actie. Het is nu vaker droog weer en soms komt het zonnetje erbij. Tijd om te genieten van de buitenlucht, frisse lucht voor de longen. We hebben lang genoeg binnen gezeten. Voorjaarbloemen laten hun kleuren zien. Bomen en struiken ontspruiten. Het onkruid en wilde planten beginnen ook weer te groeien en de lente is de beste tijd om de opgestapelde afvalstoffen en gifstoffen van de afgelopen winter uit ons systeem te verwijderen. 

Wat zit er in eetbare wilde planten dat zo goed voor ons is

Groene eetbare bladeren bevatten veel chlorofyl. Chlorofyl bindt zich aan zware metalen en pesticiden. Zuivert het lichaam door het via de ontlasting of urine uit te scheiden. Dit is voor ons in deze tijd, waarin zoveel vervuiling is, heel belangrijk om hier bewust van te zijn. De vervuiling van giftige stoffen en zware metalen hoeft niet in ons lichaam te blijven. We kunnen het verwijderen, zodat het geen kans krijgt om ons ziek te maken.

Ook bitterstoffen, zoals in de steel van de paardenbloem, verbeteren de doorbloeding. Waardoor organen beter gaan functioneren. In de steel is te bitter, je kunt dan beter het blad eten.

De aminozuren in groene bladeren zijn de gezondste eiwitten.

Eetbare wilde planten zijn een zeer goede aanvulling op biologisch groente en fruit.

Hoe gaan we dit doen? Ik geef een paar voorbeelden, die je overal kan vinden.

Brandnetel, is een super ontgifter, vanwege het blad dat de rijkste chlorofyl leverancier is van de wilde planten. Het verwijdert urinezuur uit de weefsels. Is ontsteking werend en pijnstillend bij reumatische klachten. 

De bovenste vier jonge blaadjes kun je gebruiken in een kop heet water en opdrinken als thee. Van het jonge blad kun je ook pesto maken. Of verwerken in een smoothie. Aan het eind van dit verhaal geef ik je een paar recepten.

Vogelmuur bevat veel vitaminen en mineralen. Alles van het plantje is eetbaar, de bloemetjes, het blad, de stengel. Het is lekker op brood, in een salade of in een smoothie.

Zevenblad, het jonge frisse blad is ook goed bij reumatische klachten. Je kunt er pesto van maken, in een salade gebruiken of in een smoothie.

Madeliefje, het blad en de bloem kan in een salade of in een kop heet water als thee.

Paardenbloem, het blad tot aan de bloei en de bloem. Dit is ook heilzaam bij reumatische klachten. Beiden in de thee of in een salade.

Daslook is een plant die je in de tuin kan zetten. Deze plant is een korte tijd in de lente zichtbaar. Het werkt preventief tegen hart- en vaatziekten. Zorgt voor vermindering van plaque. Is cholesterol en bloeddrukverlagend. De plantenstoffen doden virussen en schimmels.

Je kunt daslook gebruiken in bloemenboter, op brood, pesto of in een smoothie.

Recepten

Recept op brood

Besmeer de boterham met boter en beleg met kaas of met hummes. Leg hierop wat vogelmuur of een paar madeliefjes, of paardenbloemblad of zevenblad. Eventueel doe je er nog wat plakjes komkommer en tomaat bij. 

Salade 1

Maak een salade van een krop sla, met komkommer, tomaat, rode ui en vul het aan met een plukje vogelmuur, zevenblad, paardenbloemblad of de bloem of een paar madeliefjes. Maak een dressing van geperste sinaasappelsap, 1 eetlepel citroensap, 2 eetlepels honing en een snufje Cayenne poeder. 

Salade 2

Sla, plakjes of reepjes komkommer, ¼ rode paprika in kleine stukjes, 1 appel in stukjes, eventueel wat bramen of frambozen en vul aan met vogelmuur, zevenblad, paardenbloemblad of een paar madeliefjes. Maak een dressing van ½ mango, 4 kersttomaatjes, 1 eetlepel limoensap en 1 eetlepel honing. Pureer dit en schenk het over de salade.

Pesto

Je hebt nodig 6 eetlepels olijfolie (koude persing), 2 eetlepels pijnboompitten, 2 eetlepels Parmezaanse kaas, snufje zout en peper en 50 gram daslookblad of brandnetel of zevenblad. Rooster de pijnboompitten zonder olie in een koekenpan tot ze mooi bruin zijn. Meng daarna alle ingrediënten in een keukenmachine en maal het fijn. Is het mengsel te dik, doe er dan nog een beetje olijfolie bij. 

Bloemenboter

100 gram boter, 1 eetlepel citroensap en 40 gram daslook bloemetjes en 20 gram fijngesneden blad van de daslook. Doe alles bij elkaar en pureer het in de keukenmachine. Daslook heeft een knoflook- uiachtige smaak. Je kunt de boter nog versieren met een daslookbloemetje op de rand. Lekker op een stukje stokbrood. Is er geen daslook te vinden, dan kun je dit ook doen met de pinksterbloem of met de koolzaadbloem.

Smoothie

Vul de blender met versgeperst sinaasappelsap van 2 sinaasappels en een klein scheutje water. Voeg daar een appel of peer aan toe en een banaan. Verder een handvol brandnetel, vogelmuur, daslookblad of zevenblad.

Tips: 

  • Neem altijd het jonge blad van de brandnetel en van het zevenblad. 
  • Spoel alles eerst af voor je het gebruikt.
  • Pluk de planten die je wil eten niet vlak langs een weg.
  • De combinatie van paardenbloemblad en/of bloem samen met brandnetel is een geweldige ontgifter in het voorjaar. Doe het in een kop heet water en drink het als thee. Eventueel met een beetje honing. Het zuivert het spijsverteringskanaal, de longen en het bloed. Het verwijdert toxinen uit het lymfstelsel.
  • Drink voldoende water, zodat de afvalstoffen uit het lichaam gespoeld kan worden. 

Gezonde groet,

Anna Miedema

Orthomoleculair voedingstherapeut.