Hoe werkt het eigenlijk… zo dus niet!

Huishoudelijk afval gaat in de kliko en dit afval?
26 maart 2019
Huishoudelijk afval gaat in de kliko en dit afval?
26 maart 2019
Toon alles

Hoe werkt het eigenlijk… zo dus niet!

Maandelijks ben ik onderweg naar het zuiden van het land. Ik stop halverwege bij mijn favoriete plekje voor een cappuccino en een warme net gebakken gevulde koek. Dat mag van mijzelf op dat moment, omdat het een lange reis is.

De gevulde koek is verpakt in een stukje bruin papier. Met een prachtige tekst.

Wat?

Wat is er mis met de wereld? Waarom eet ik langs de weg niet even onaards lekker als in dat huiskamer restaurantje op de markt in Tien-les-Pins?

Waarom drink ik geen verse cappuccino die even pittig en romig is als op dat terrasje in Sienna?

Waarom knabbel ik op droge biscuitjes in plaats van op ouderwets lekkere roomboterkoekjes, die ik met mijn eigen ogen uit de oven heb zien komen?

En wat is het toch voor onzin dat ik automatisch een broodje in plastic grijp dat smaakt naar karton? Terwijl ik droom van onvervalst Frans stokbrood, knapperig van buiten en donzig van binnen.

’t Veentje Scheiwijk

Deze tekst raakte mij. Ja dacht ik wat is er mis. Velen willen zo veel mogelijk kant en klaar en snel eten. Social media en tv slokken onze vrije tijd op.

Vragen wij ons nog wel af, wat zit er allemaal in die kant en klare producten?  Zijn die stoffen goed voor onze gezondheid? Of is het gemak belangrijker? Wat vind ons lichaam daarvan?

Weten wij nog wel welke voeding ons lichaam nodig heeft om goed en energiek te kunnen functioneren? Voor nu, maar ook voor later als wij ouder zijn.

Ik eet gezond, hoor ik zeggen. Ik eet elke dag vers fruit en verse groenten. Dat is mooi. Houd je dan ook rekening met hoe je lichaam het fruit en de groente verwerkt.

Wat gebeurt er als je het fruit op het verkeerde moment eet. Bijvoorbeeld samen met andere voedingsstoffen. Dan gaat het gisten en zal het fruit voordat het in de dunne darm komt, volledig ontdaan zijn van alle vitaminen en mineralen. Je hebt dan wel vers fruit gegeten, maar je lichaam heeft er niets aan.

Ons lichaam heeft namelijk totaal geen moeite met het verwerken van fruit op het goede moment. Het beste is als de maag leeg is, dus ’s morgens vroeg. De maag zal het fruit direct doorgeven aan de darmen. Omdat de maag en darmen leeg zijn, kan het fruit goed verwerkt worden. Alles vezels, vitaminen en mineralen kunnen gebruikt worden. Het fruit is in 30 minuten in de dunne darm. Het krijgt geen tijd om te gisten, niets zit in de weg.

Als je nu eerst een boterham eet en daarna fruit. Dan zit die boterham in de weg. Het fruit kan er niet langs. De maag moet eerst die boterham husselen en kneden, zuren toevoegen en weer kneden. Dat kan wel 4 uren duren. Het fruit moet wachten en dat is niet goed voor het fruit, het gaat gisten en de vitaminen en mineralen gaan verloren.

Dat is zo jammer, want kijk eens wat fruit allemaal voor je kan doen. 

De kracht van fruit

Vitamine C

Alle fruit is rijk aan vitamine C. Vooral aardbeien en blauwe bessen. Deze vitamine vernietigd vrije radicalen. Is een krachtig wapen tegen cel- en weefseldegeneratie. Het is een bouwstof voor collageen, een eiwit dat het bindweefsel onderhoud. Deze vitamine is een afweer tegen infecties, kan virussen vernietigen. Helpt bij de vorming van rode bloedlichaampjes, bij de productie van adrenaline. Maakt lichaamsvreemde stoffen onschadelijk. Bevordert bot- en tandvorming. Geeft verlichting bij artritis. Het is teveel om op te noemen, wat deze vitamine C verder allemaal doet.

Foliumzuur:

Foliumzuur heeft een essentiële rol bij de vorming van nieuwe cellen. Foliumzuur vind je in aardbeien, grapefruit, pruimen, dadels, sinaasappels en mandarijnen.

Kalium:

Kalium kan overtollig natrium neutraliseren en daardoor de bloeddruk verlagen. Heeft een belangrijke rol bij de cel-elektriciteit van de zenuwcellen. Verminderd allergische verschijnselen. Is onontbeerlijk voor een goede werking van het zenuwstelsel. Kan een verhoogd bloedsuikerniveau verlagen. Kalium vind je in aardbeien, abrikozen, ananas, appels, bananen, druiven, grapefruit, kiwi, papaja, perziken, nectarines en vijgen.

Bètacaroteen

De lever zet bètacaroteen om in vitamine A. Deze vitamine is belangrijk  voor het afweersysteem en de ontwikkeling van cellen, weefsels, huid, haar, nagels, slijmvliezen en botontwikkeling. Het is ook krachtige anti-oxidant die zeer gevaarlijke vrije radicalen kan bestrijden. Het werkt preventief tegen kanker, hart- en vaatziekten omdat het de oxidatieve aantasting van de bloedvatwanden tegengaat. Bètacaroteen wordt opgeslagen in de lever en het bindweefsel. Bètacaroteen is te vinden in abrikozen, rode grapefruit, kersen, mango, meloen oranje vruchtvlees, pruimen en dadels.

Mangaan

Dit is een spoorelement en werkt samen met chroom bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Beschermt tegen vrije radicalen. Helpt bij de vorming/versterking van botten en kraakbeen en de vorming van collageen. Mangaan zit in ananas.

Vitamine E

Avocado, mango, frambozen en bramen zijn rijk aan vitamine E. Ook dit is een sterke anti-oxidant. Goed voor het hart, helpt bij littekenweefsel, gebroken botten, brandwonden, schildklierklachten, nierfunctie, vermindert gevaar van bloedstolsels. Beschermt het cholesterol tegen vrije radicalen, verbeterd de verhouding tussen de verschillende soorten cholesterol in het bloed.

Vitamine E:

Vitamine E wordt vernietigd door chloor in drinkwater, ranzige olie, antibiotica en de pil.

Borium:

Speelt een rol bij metabolisme van calcium en magnesium, waardoor deze beter in het lichaam wordt vastgehouden. Dus goed voor de botten. Helpt bij de regulering van bloedstolling en versterkt de werking van celmembranen. Borium vind je in druiven en rozijnen.

Magnesium

Magnesium wordt opgeslagen in het gebit en botten. Speelt een rol bij zenuw- en spiergevoeligheid. Activeert koolhydraat= en eiwitstofwisseling. Magnesium en Kalium zijn hartzouten. Het is een natuurlijk kalmerings- en antistress middel en spierontspannend. Is betrokken bij regulering cholesterol stofwisseling. Bij gebruik van plaspillen gaat een te grote hoeveelheid uit het lichaam. Magnesium doet nog veel meer, maar ook hier te veel om op te noemen. Magnesium zit in vijgen.

Calcium

Wij hebben voldoende maagzuur nodig om calcium uit het voedsel te absorberen. Goed voor botten en tanden. Voor de prikkelgevoeligheid van zenuwen en spieren. Voor de bloedstolling hebben wij ook calcium nodig. De aanmaak van calcium wordt bevorderd door vitamine D3. Calcium speelt een rol bij de bloeddruk. Helpt bij het transport in en uit de cellen. Calcium vind je in vijgen. Wat heeft de natuur dit mooi bedacht. Want Calcium en Magnesium werken samen.

Eet je fruit op het juist moment van de dag

Dus in de ochtend als je nog niets gegeten hebt. Dan gebeurd dit allemaal met het fruit. Al deze bouwstoffen en vezels worden optimaal gebruikt.

Bedenk eens wat dat allemaal doet met jouw gezondheid en je energieniveau.

Gezonde groet,

Anna Miedema