Kersen reinigen je lichaam, smullen maar!

Eetbare wilde planten
16 mei 2024
Eetbare wilde planten
16 mei 2024
Toon alles

Kersen reinigen je lichaam, smullen maar!

Het is juli en je vindt ze bij de groentewinkel en in de supermarkt. Dikke blauwe sappige kersen. Heerlijk. 

De kers is familie van de pruimen, abrikozen, perziken en nectarines van het geslacht Prunus. De kers heeft van dit rijtje het laagste caloriegehalte. Kersen zijn rijk aan vitamine C en kalium en is een bron van pectine, een oplosbare vezel die het cholesterol in het bloed onder controle houdt.

De kers heeft een enorm versterkend effect op de lever, die het reinigt van gifstoffen en herstelt. Het reinigt ook de darmen, de nieren en de blaas. 

Het bevat veel quercetine, een antioxidant die een goede kankerbestrijder is. Ze zijn vooral effectief in het bestrijden van non-hodgkinlymfoom, melanoom englioblastoma multiforme (een hersentumor).

Kersen zijn een uitstekende bron van sporenelementen zoals zink en ijzer. Maar ook aminozuren zoals threonine, tryptofaan en lysine die samenwerken met melatonine en daardoor zorgen voor stressverlichting.

De cyanidine in kersen heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het helpt de zwelling en pijn bij jicht te verzachten en verlicht de symptomen van artritis.

Vele soorten

Er zijn meer dan 1000 variëteiten. Bijvoorbeeld de grote Napoleonkersen geel met rode vlekken, die erg zoet smaken. De morellen, wat kleiner en zuur van smaak. Deze zijn zeer geschikt voor inmaken en in vlaaien. De kersenpit bevat een beetje cyanide. De pit kun je beter niet inslikken.

Waar komt de kers vandaan

In Noordoost Anatolië lag vroeger de stad Kerasunta (Kerasus) aan de Zwarte Zee in Turkije. Daar werden in grote hoeveelheden kersen gekweekt. De Romein Lucius Licinius Lucullus heeft vanuit Kerasunta anno 70 v.Chr. de kers meegebracht naar West Europa.

In Nederland worden tegenwoordig kersen gekweekt in de Betuwe, rond Uden, Zeeland en Zuid-Limburg. De kersen die wij in de winkel vinden komen uit Nederland, Turkije en Griekenland.

Geniet van de korte tijd dat de kersen in de winkel liggen. Ze reinigen je lichaam van gifstoffen en toxinen en zijn tegelijk ook nog heerlijk om te eten.

Gezonde groet,

Anna Miedema

Orthomoleculair voedingstherapeut